Computerbril, gamebril, blauwlichtbril… wat is het verschil?

Computerbril, gamebril en blauwlichtbril...wat is het verschil?

Computerbrillen, beeldschermbrillen, gamebrillen, (anti-)blauwlichtbrillen en blueblockbrillen lijken termen te zijn die vrij willekeurig door elkaar heen gebruikt worden. Maar is dat ook zo? En zo nee, wat is dan het verschil?

Daar gaan we het hier eens over hebben.

Computerbrillen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, het klopt. De verschillende benamingen worden inderdaad vrij losjes door elkaar gebruikt. Zo heet deze website “Computerbril.nl”, maar eigenlijk hadden we hem “Blauwlichtbril.nl” moeten noemen als we de definities van de deskundigen heel precies hadden gevolgd. Want wij verkopen hier brillen die de ogen beschermen tegen het blauwe licht van beeldschermen.

Veel mensen weten echter niet eens dat de last die ze ervaren als ze lang achter een beeldscherm zitten veroorzaakt wordt door het blauwe licht uit het scherm, en aangezien “computerbril” een term is die veel meer ingeburgerd is, ook als er eigenlijk blauwlichtbril bedoeld wordt, hebben we daar maar voor gekozen :)

Maar wat zijn die definities van deskundigen dan?

Computerbril

Een COMPUTERBRIL of ook wel BEELDSCHERMBRIL is een bril met een vergroting om de vermoeidheid van je ogen te verlichten als je naar een object kijkt dat ongeveer even ver is als je computerscherm. Inderdaad, een computerbril lijkt erg op een leesbril. Sommige mensen gebruiken ook gewoon hun leesbril als computerbril.

Het heeft ermee te maken hoe ver het object is waarop je je focust. Computerbrillen zijn bedoeld voor een afstand van ongeveer 60 centimeter. Leesbrillen zijn meer geschikt voor objecten van dichterbij, ongeveer 40 centimeter of minder, afhankelijk van je leeshouding.

We noemen deze afstand waarbij je ellebogen je lichaam nauwelijks raken en je een object vasthoudt een Hartmann-afstand, of ook wel elleboogafstand. Dit is vaak het best voor het bekijken van boeken, tijdschriften, kranten, iPad of je mobiele telefoon.

Het doel van het hebben van deze vergroting met een computerbril is om de spierspanning in het oog en de oogspieren buiten het oog te verlichten van de last die ontstaat door zo lang naar een afstand zo dichtbij te staren.

Symptomen zijn onder meer:

  • Hoofdpijn
  • Wazig zien
  • Waterige ogen
  • Droge ogen
  • Vermoeidheid

Recente onderzoeken tonen aan dat een langere schermtijd, in combinatie met beperkte buitenactiviteiten, het ontstaan ​​en de progressie van bijziendheid verergert. Vooral voor kinderen kan de afhankelijkheid van digitale apparaten op lange termijn gevolgen hebben voor hun ontwikkeling.

Hoewel kinderen de neiging tot bijziendheid ook kunnen erven, zijn de oorzaken op latere leeftijd voornamelijk terug te voeren op ontwikkelingsstoornissen tijdens de jeugd. Daarom is het noodzakelijk dat we heel bewust met zowel onze eigen schermtijd als die van onze kinderen omgaan om onze ogen en gezondheid te beschermen.

Een trucje om schade te verminderen is de 20-20-20 regel. Je stelt een timer in op 20 minuten en wanneer deze afgaat, besteed je minstens 20 seconden aan het kijken naar iets op 20 meter afstand.

Dat helpt meestal wel, maar vaak is het niet genoeg. Het gebruik van een goede computerbril in combinatie met goede schermgewoonten is de beste methode om je ogen en gezondheid te beschermen.

Blauwlichtbril

Blauwlichtbril

Laten we het nu eens hebben over de blauwlichtbril. Een BLAUWLICHTBRIL is in wezen gewoon een bril met een soort reflector aan de voorkant en antireflectie om blauw licht weg te kaatsen. Of hij heeft juist filterende glazen, soms met een gele of oranje kleur.

Uit rapporten blijkt dat volwassenen gemiddeld meer dan 10 uur per dag besteden aan het absorberen van licht uit verschillende bronnen.

Blauwlichtbrillen elimineren het harde blauwe licht dat je krijgt van computerschermen, smartphones of andere kunstmatige LED-verlichte schermen die we in huis of op het werk hebben.

De primaire schade aan ogen bij overmatig beeldschermgebruik is vaak afkomstig van dit blauwe licht (golflengte: 400nm-495nm). Dit bereik omvat blauw licht en turkoois licht, hoewel het gewoonlijk alleen maar ‘blauwlicht’ wordt genoemd. Blauwlicht draagt ​​meer energie dan alle andere golflengten en is verantwoordelijk voor digitale vermoeidheid van de ogen, hoofdpijn en uiteindelijk mogelijk zelfs netvliesbeschadiging.

Het is misschien interessant om te weten dat niet alleen onze digitale apparaten (laptops, mobieltjes en tablets) onze ogen kunnen beschadigen. Blauw licht van ogenschijnlijk ongevaarlijke bronnen zoals binnenverlichting, straatlantaarns en reclameborden wordt ook door onze ogen en de huid geabsorbeerd en is vaak medeverantwoordelijk voor de schade.

Gepubliceerde studies over blauwlicht hebben aangetoond dat het ook onze melatonine-productie en onze slaapcycli negatief beïnvloedt.

Lichtgevende apparaten werpen reflecties op je bril, waardoor er reflecties ontstaan. Ook al merk je het misschien niet (omdat je eraan gewend bent), je ogen en hersenen werken continu om voorbij die reflecties te kijken. Dit vermoeit je ogen. Een anti-verblindingscoating vermindert schittering en laat meer licht door, waardoor je een helderder zicht krijgt.

Gamebril

Gamebril

Wat soms verwarrend kan zijn, is dat er ook nog een gamebril is. Hoewel de termen computerbril, blauwlichtbril en gamebril vaak door elkaar gebruikt worden, wordt met een GAMEBRIL meestal een combinatie van een computerbril en een blauwlichtbril genoemd. Dus eigenlijk een computerbril met blauwlichtfiltering.

Vrijwel altijd zijn gamebrillen net als computerbrillen en blauwlichtbrillen zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Mensen die in het dagelijks leven een bril dragen met sterkte zullen om de beste computerbril te krijgen hun ogen vaak laten opmeten bij een opticien of optometrist omdat er dan vaak verschillende dingen zijn om rekening mee te houden. Niet alleen hoe ver weg je een computerscherm gebruikt, maar ook de status van je oogspieren en hoeveel die spieren kunnen samentrekken om een scherpstelafstand te behouden. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Dit is vaak wel de duurste oplossing. Wie bij een oogspecialiast langs gaat om zich daar een nieuwe gamebril of blauwlichtbril aan te laten meten, is al gauw vele honderden euro’s kwijt. Brillen behoren samen met o.a. (sport-)kleding, medicijnen, elektronica en computerprogramma’s/games immers tot de artikelen in de handel waar bijzonder veel winst op gemaakt wordt.

Dat wil niet zeggen dat je opticien dit met opzet doet, het is nou eenmaal al decennialang de markt die dit bepaalt.

Sterkte?

Brillen

Een vuistregel die veel oogprofessionals gebruiken om de juiste sterkte voor computerbrillen en leesbrillen te berekenen, is gebaseerd op iemands leeftijd. Naarmate we ouder worden, verliezen we vaak het vermogen om van dichtbij goed scherp te kunnen stellen.

Dat betekent dat hoe ouder je wordt, hoe meer sterkte je vaak nodig hebt voor een computerbril. In het algemeen, als je jonger bent dan 40 en nog geen problemen hebt om dingen van dichtbij te zien, helpt een computerbril van rond een plus 0,25 of 0,50 vaak al.

Voor mensen die wat ouder zijn, is meestal een plus 1 meer geschikt.

Voor iemand die ouder is dan 50, is vaak nog iets sterkers nodig. Ergens rond de 1,25 oplopend tot 1,50 of misschien 1,75 voor iemand die de 60 jaar gepasseerd is.

Maar dit zijn slechts globale benaderingen op basis van leeftijd. Hoe dan ook kan het nooit kwaad om eerst eens met een opticien of optometrist te gaan praten, want er kunnen veel variabelen een rol spelen bij de juiste aanpak om voortaan weer ongestoord achter je favoriete beeldscherm te kunnen zitten.

Uiteraard kun je voor een goede (geteste) computerbril te allen tijde in onze webshop terecht.