FAQ (Veelgestelde vragen)

Wat is een computerbril?

Wat is het verschil tussen een computerbril, beeldschermbril, computerleesbril, (anti-)blauwlichtbril, gamebril, enz.?

Veroorzaakt blauw licht vrije radicalen in het oog?

Beschermt een computerbril de ogen tegen blauw licht?

Beschermt een gekleurde bril de ogen net zo goed tegen blauw licht als een speciale computerbril?

Wanneer heb je een computerbril nodig?

Hoe kies je de juiste maat voor een bril?

Welke bril past het best bij mijn gezichtsvorm, haarkleur, huid?

Mijn nieuwe bril zit niet zo lekker, wat nu?

Hoe weet je welke sterkte computerbril je nodig hebt?

Zijn er apps die je kunnen helpen om te bepalen welke sterkte leesbril je nodig hebt?

Is zo’n computerbril voor mij echt wel noodzakelijk?

Wat is het verschil tussen een computerbril en een gewone bril?

Is een computerbril van de opticien beter dan die van een webshop als deze?

Kan je een computerbril de hele dag dragen?

Heb ik recht op vergoeding van mijn computerbril?

Kan je met een computerbril ook lezen?

Hoe lang moet ik wennen aan een computerbril?

Wat is de beste computerbril?

Is een computerbril aftrekbaar?

Waarom zijn brillen vaak zo duur?

Kan ik de bril ruilen?


Wat is een computerbril?

Een computerbril is een bril die is ontworpen om te worden gebruikt tijdens het werken op een computer of ander apparaat met een scherm, zoals een laptop of smartphone.

De bril heeft een speciaal filtersysteem dat de blauwe lichtstralen die worden uitgezonden door het scherm van een apparaat blokkeert of vermindert, wat kan helpen om oogvermoeidheid te verminderen en de visuele belasting te verminderen die kan worden veroorzaakt door het werken met een scherm gedurende lange tijd.

[Terug naar boven]


Wat is het verschil tussen een computerbril, beeldschermbril, computerleesbril, (anti-)blauwlichtbril, gamebril, enz.?

Sommige mensen maken hier onderscheid tussen en zeggen bijv. dat een computerbril een leesbril voor de computer is, dus een bril die voorwerpen op een beeldschermafstand van 40 – 80 cm vergroot en beter leesbaar maakt.

Onder “(anti-)blauwlichtbril” verstaan ze dan brillen die het blauwe licht van LED-computerschermen (dit zijn tegenwoordig bijna alle schermen) filteren om de ogen te ontlasten.

In de volksmond worden deze termen echter allemaal door elkaar gebruikt. Daarom maken wij er ook geen onderscheid tussen.

Alle brillen in deze shop hebben een krachtig blauwlichtfilter. We hebben brillen met sterkte en zonder sterkte.

De computerbrillen in onze shop zijn direct en zonder voorschrift van een dokter of opticien te gebruiken.

[Terug naar boven]


Waarom is blauw licht schadelijk voor de ogen?

Blauw licht is schadelijk voor de ogen omdat het de kleinste golflengte van het spectrum heeft en daarom het meeste energie bevat. Deze hoge energie kan schade aan de oogzenuwen en -cellen veroorzaken en leiden tot oogvermoeidheid, droge ogen en mogelijk zelfs tot zichtverlies op lange termijn.

[Terug naar boven]


Veroorzaakt blauw licht vrije radicalen in het oog?

Blauw licht kan vrije radicalen in het oog veroorzaken als het te intens of te lang wordt blootgesteld aan het oog. Dit kan leiden tot schade aan de retina en het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie verhogen. Het is daarom belangrijk om blootstelling aan blauw licht te beperken en te beschermen met speciale brilglazen of schermfilters.

[Terug naar boven]


Beschermt een computerbril de ogen tegen blauw licht?

JJa, een computerbril beschermt de ogen tegen blauw licht door het gebruik van speciale lenzen die blauw licht filteren. Dit kan helpen om vermoeide en droge ogen te voorkomen en het risico op oogproblemen te verminderen.

[Terug naar boven]


Beschermt een gekleurde bril de ogen net zo goed tegen blauw licht als een speciale computerbril?

Het is niet zeker of een gekleurde bril de ogen net zo goed beschermt tegen blauw licht als een speciale computerbril. Speciale computerbrillen zijn ontworpen om de ogen te beschermen tegen het blauwe licht dat afkomstig is van computerschermen en andere elektronische apparaten.

Deze brillen hebben vaak een speciaal blauw licht filter dat het blauwe licht dat kan schadelijk zijn voor de ogen tegenhoudt.

Een gekleurde bril kan wel helpen om het blauwe licht te verminderen, maar het is niet zeker het net zo effectief is als een speciale computerbril. Het is daarom aan te raden om een speciale computerbril te gebruiken om de ogen te beschermen tegen blauw licht.

[Terug naar boven]


Wanneer heb je een computerbril nodig?

Een computerbril is nodig wanneer je vaak langdurig achter een computer of ander scherm werkt en er last hebt van oogvermoeidheid, droge ogen, hoofdpijn of andere klachten die verband houden met het gebruik van het scherm. De computerbril heeft een specifieke sterkte en beeldvergroting om de ogen te ontspannen en de klachten te verminderen.

Een computerbril heeft zelf geen invloed op het oog, het houdt alleen blauw licht uit een beeldscherm tegen. Je kunt een computerbril dus ook al gaan dragen als je nog geen last hebt van je ogen maar dit juist wilt voorkomen.

[Terug naar boven]


Hoe kies je de juiste maat voor een bril?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je de juiste maat voor een bril kiest:

Maten voor brilmonturen: brilmonturen hebben meestal een aantal maten die aangeven hoe breed, hoog en diep het montuur is. Als je een bril koopt, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen voor het gedeelte dat rond je ogen en neus past. Als het te klein is, kan het ongemakkelijk zijn en als het te groot is, kan het afzakken.

Maten voor brillenglazen: als je een bril koopt, zul je ook de juiste maat voor de brillenglazen moeten kiezen. Als de brillenglazen te klein zijn, kan dit leiden tot vermoeide ogen en hoofdpijn. Als ze te groot zijn, kan dit leiden tot ongemak en een onbedoeld grappig gezicht.

Je kunt gewoon even een lineaal of rolmaat pakken om je gezicht te meten en in te schatten hoe groot jouw bril ongeveer moet zijn. Ook kun je je huidige bril of zonnebril even meten van rand tot rand.

[Terug naar boven]


Welke bril past het best bij mijn gezichtsvorm, haarkleur, huid?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je op zoek bent naar een bril die het best bij jou past:

Gezichtsvorm: Probeer een bril te kiezen die het tegenovergestelde is van de vorm van je gezicht. Als je bijvoorbeeld een rond gezicht hebt, kun je een bril kiezen met een vierkante of rechthoekige rand. Als je een lang, smal gezicht hebt, kun je een bril kiezen met een ronde of ovaalvormige rand.

Haarkleur: Als je een donkere haarkleur hebt, kun je een bril kiezen met een donkere of zwarte rand om je gezicht te accentueren. Als je een lichtere haarkleur hebt, kun je een bril kiezen met een lichtere of gekleurde rand om je haar te laten opvallen.

Huidskleur: Als je een donkere huid hebt, kun je een bril kiezen met een donkere of gekleurde rand om je gezicht te accentueren. Als je een lichtere huid hebt, kun je een bril kiezen met een lichtere of transparante rand om je huid te laten opvallen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen alleen als aanwijzingen dienen en dat het uiteindelijk aan jou is om te beslissen wat het beste bij je past. Probeer verschillende stijlen uit en kies wat het beste bij je persoonlijkheid en stijl past.

[Terug naar boven]


Mijn nieuwe bril zit niet zo lekker, wat nu?

Als je bril niet optimaal op je gezicht zit of bijvoorbeeld vaak langs je neus omlaag glijdt, helpt het vaak om de neussteuntjes en/of pootjes voorzichtig wat te verbuigen.

Bij metalen brillen gaat dat meestal eenvoudig; bij kunststof brillen gaat dit het best door het onderdeel dat je wilt verbuigen even in warm water te leggen. Zo kun je de bril een beetje buigen en dit blijft zo staan als de bril weer afkoelt. Zowel met de pootjes als via de brug tussen de glazen kun je je bril zo naar wens corrigeren.

Ook als het ene pootje wat hoger staat dan het andere, of je wilt juist dat dit gebeurt, werkt het vaak goed om de brug wat te verbuigen.

[Terug naar boven]


Hoe weet je welke sterkte computerbril je nodig hebt?

Er zijn een aantal manieren om te bepalen welke sterkte leesbril of computerbril je nodig hebt:

Let op de hoeveelheid moeite die je moet doen om te lezen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om kleine lettertjes scherp te zien of als je na het lezen moeite hebt met het scherp houden van dingen op afstand, kan dit een teken zijn dat je een leesbril nodig hebt.

Laat je ogen testen door een optometrist of opticien. Ze kunnen je ogen nauwkeurig testen om te bepalen welke sterkte leesbril je nodig hebt.

Probeer verschillende sterktes uit. Sommige opticiens hebben “leesbrillenstations” waar je verschillende sterktes leesbrillen kunt uitproberen om te zien welke het beste werkt voor jou.

Let op de afstand waarop je het beste kunt lezen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om dichtbij te lezen, maar veraf prima kunt lezen, heb je waarschijnlijk een leesbril nodig met een lagere sterkte.

[Terug naar boven]


Zijn er apps die je kunnen helpen om te bepalen welke sterkte leesbril je nodig hebt?

Er zijn geen apps die je goed genoeg kunnen helpen om te bepalen welke sterkte leesbril je nodig hebt, omdat het bepalen van de juiste sterkte leesbril een professioneel oogonderzoek vereist. Een optometrist of opticien kan je ogen nauwkeurig testen om te bepalen welke sterkte leesbril je nodig hebt en om ervoor te zorgen dat je de beste leesbril krijgt voor jouw specifieke behoeften.

Als je twijfelt over welke sterkte leesbril je nodig hebt, is het daarom het beste om een ​​afspraak te maken met een opticien of optometrist voor professioneel advies.

Er zijn wel apps die je kunnen helpen om te lezen op je smartphone of tablet als je moeite hebt met het lezen van kleine lettertjes op het scherm. Deze apps kunnen het contrast verhogen, de tekstgrootte vergroten of de tekst op andere manieren aanpassen om het lezen gemakkelijker te maken.

Deze apps kunnen een goede tijdelijke oplossing zijn als je moeite hebt met het lezen op een scherm, maar ze vervangen geen professioneel oogonderzoek en het gebruik van een leesbril met de juiste sterkte.

[Terug naar boven]


Is zo’n computerbril voor mij echt wel noodzakelijk?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of een computerbril voor jou echt noodzakelijk is, omdat het afhangt van je persoonlijke behoeften en omstandigheden. Als je veel tijd doorbrengt voor een scherm en last hebt van vermoeide ogen, hoofdpijn of slaapstoornissen na het gebruik van elektronische apparaten, kan een blauwlicht filter bril (computerbril) zeker je klachten verminderen.

Ook als je moeite hebt om in slaap te vallen na het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan, kan een computerbril je helpen om beter te slapen.

Aan de andere kant, als je geen problemen ervaart na het gebruik van elektronische apparaten, is het misschien niet nodig om een computerbril te dragen. Het is altijd een goed idee om een deskundige zoals een huisarts, optometrist of opticien te raadplegen als je twijfelt of een blauwlicht filter bril voor jou geschikt is of als je aanhoudende klachten ervaart na het gebruik van elektronische apparaten. Vaak kan dit ook per telefoon.

[Terug naar boven]


Wat is het verschil tussen een computerbril en een gewone bril?

Een computerbril is een bril die is ontworpen om te worden gedragen tijdens het werken aan een computer of andere elektronische apparaten. Deze brillen hebben vaak speciale lenzen die zijn aangepast aan het werken op afstanden die korter zijn dan die waarbij normale brillen gebruikt worden. Dit kan helpen om vermoeide ogen en hoofdpijn te verminderen die vaak ontstaan door het werken aan een computer.

Sommige computerbrillen, zoals de brillen in deze webshop, hebben ook een blauwlicht filter om de hoeveelheid blauw licht dat naar de ogen wordt blootgesteld te verminderen, wat kan helpen om vermoeide ogen en slaapstoornissen te verminderen.

Een gewone bril is een bril die wordt gebruikt om visuele afwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme te corrigeren. De lenzen in een gewone bril zijn ontworpen om de lichtstralen te focussen op het netvlies van het oog, zodat je scherp kunt zien. Gewone brillen kunnen ook worden gebruikt om te lezen, maar ze zijn niet specifiek ontworpen voor het werken aan een computer of andere elektronische apparaten.

[Terug naar boven]


Is een computerbril van de opticien beter dan die van een webshop als deze?

Nee, zeker niet. Integendeel zelfs, wij hebben het meerdere keren meegemaakt dat wij een computerbril van een opticien testten en dat daar, ondanks wat de opticien beweerde, vrijwel geen blauwlichtfiltering in bleek te zitten. En daar betaal je dan vaak zomaar 700 euro voor.

Wij testen alle brillen in onze shop zelf op blauwfiltering. Brillen die geen blauw licht tegenhouden, komen er niet in. Dus je kunt er zeker van zijn dat onze brillen je helpen bij pijnlijke of vermoeide ogen. De mate van blauwlichtfiltering kan per bril verschillen, dit percentage vind je in de omschrijving van de bril en kun je kiezen met de zoekfunctie.

[Terug naar boven]


Kan je een computerbril de hele dag dragen?

Het is in principe mogelijk om een computerbril de hele dag te dragen, maar het is belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat de bril comfortabel is om te dragen en dat de lenzen de juiste sterkte hebben voor jouw ogen. Als de bril niet comfortabel is of als de lenzen de juiste sterkte niet hebben, kan dit leiden tot vermoeide ogen en/of hoofdpijn.

Het is ook belangrijk om regelmatig pauzes te nemen van het werken aan een computer, zodat je ogen rust krijgen. Dit kan helpen om vermoeide ogen te voorkomen en kan ook helpen om slaapstoornissen te verminderen.

[Terug naar boven]


Heb ik recht op vergoeding van mijn computerbril?

Of je recht hebt op vergoeding van een computerbril hangt af van je verzekering en van de specifieke voorwaarden van je verzekering. Sommige verzekeringen bieden een vergoeding voor computerbrillen als deze worden gebruikt voor werkgerelateerde activiteiten, terwijl andere verzekeringen een vergoeding bieden voor computerbrillen voor alle doeleinden.

Het is aan te raden om te checken met je verzekeraar of je recht hebt op vergoeding van een computerbril en wat de specifieke voorwaarden hiervan zijn.

[Terug naar boven]


Kan je met een computerbril ook lezen?

Ja, het is mogelijk om met een computerbril te lezen, hoewel de bril misschien niet specifiek voor het lezen is ontworpen. Sommige computerbrillen hebben lenzen die zijn aangepast aan het werken op afstanden die anders zijn dan die waarbij normale brillen gebruikt worden. Dit kan helpen om vermoeide ogen en hoofdpijn te verminderen die vaak ontstaan door het werken aan een computer, maar deze lenzen kunnen misschien niet ideaal zijn om mee te lezen.

Als je regelmatig moet lezen en je hebt visuele afwijkingen, zoals bijziendheid of verziendheid, kan het aan te raden zijn om een aparte leesbril te gebruiken.

[Terug naar boven]


Hoe lang moet ik wennen aan een computerbril?

In veel gevallen zul je er helemaal niet aan hoeven wennen en kun je de bril meteen op je neus zetten. Zeker bij de computerbrillen zonder sterkte. Het kan soms ook enkele dagen of weken duren om te wennen aan een computerbril, afhankelijk van verschillende factoren. Zoals hoe sterk de lenzen zijn, hoe comfortabel het montuur is en hoe goed de bril is aangepast aan jouw ogen.

Veel mensen merken direct verschil na het dragen van een computerbril, zonder verdere problemen. Andere mensen kunnen meer tijd nodig hebben om te wennen aan de bril en kunnen tijdelijk last hebben van vermoeide ogen of hoofdpijn. Als je aanhoudende problemen ervaart na het dragen van een computerbril, is het aan te raden om een deskundige te raadplegen voor advies.

[Terug naar boven]


Wat is de beste computerbril?

Er is geen “beste” computerbril die voor iedereen geschikt is, omdat de behoeften en voorkeuren van mensen verschillen. Het is belangrijk om een computerbril te kiezen die aan jouw specifieke behoeften voldoet en die comfortabel is om te dragen. Als je bijziendheid of verziendheid hebt, is het aan te raden om een computerbril met lenzen te kiezen die zijn aangepast aan jouw sterkte.

Als je last hebt van vermoeide ogen of slaapstoornissen na het werken aan een computer, kan een computerbril met een blauwlicht filter je helpen om deze klachten te verminderen.

Het is ook belangrijk om te kiezen voor een computerbril met een comfortabel montuur en een goede pasvorm. Als je een bril koopt in deze shop en hij bevalt toch niet helemaal, kun je hem binnen 30 dagen altijd weer retourneren.

[Terug naar boven]


Is een computerbril aftrekbaar?

Of een computerbril aftrekbaar is, hangt af van de specifieke voorwaarden van je verzekering en van de reden waarom je de bril nodig hebt. Sommige verzekeringen bieden een vergoeding voor computerbrillen als deze worden gebruikt voor werkgerelateerde activiteiten, terwijl andere verzekeringen een vergoeding bieden voor computerbrillen voor alle doeleinden.

Het is aan te raden om te checken met je verzekeraar of je recht hebt op vergoeding van een computerbril en wat de specifieke voorwaarden hiervan zijn.

Als je recht hebt op vergoeding van een computerbril, kan deze in sommige gevallen aftrekbaar zijn van de belastingen. Het is aan te raden om te checken met de belastingdienst of de computerbril aftrekbaar is en hoe je deze kunt declareren.

Als je twijfelt of een computerbril aftrekbaar is of als je vragen hebt over hoe je de bril kunt declareren, is het aan te raden om contact op te nemen met de belastingdienst voor meer informatie.

[Terug naar boven]


Waarom zijn brillen vaak zo duur?

Er zijn verschillende redenen waarom brillen duur kunnen zijn:

De kosten van het materiaal: Brillen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals glas, plastic en titanium, die allemaal kostbaar zijn om te produceren en te verwerken.

De kosten van de productie: De productie van brillen vereist speciale machines en technieken, wat de productiekosten verhoogt.

De kosten van de lenscorrectie: De lenscorrectie is het belangrijkste onderdeel van een bril en de kosten hiervan kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van de gewenste correctie.

De winstmarge van de verkoper: Zoals bij elk product, zal de verkoper een bepaalde winstmarge op de prijs van een bril opnemen om zijn bedrijfskosten te dekken en winst te maken.

Dit alles neemt niet weg dat de brillen van met name ‘erkende’ brillenzaken zoals Eyewish of Pearl vaak stevig overprijsd zijn en winstmarges hebben van honderden procenten.

[Terug naar boven]


Kan ik de bril ruilen?

Je kunt elke bril uit onze shop 30 dagen na aankoop uitproberen. Mocht hij toch niet bevallen, dan kun je hem retourneren en krijg je meestal binnen 1-2 dagen het aankoopbedrag teruggestort op je rekening. Dan kun je een nieuwe bril kopen bij ons of bij een andere brillenshop (dat laatste liever niet natuurlijk) ;)

[Terug naar boven]