Mijn ogen doen pijn achter een beeldscherm, heb ik een computerbril nodig?
Je zit gebogen over je toetsenbord, starend – en mogelijk loensend – naar je computerscherm. Of je Ipad. Of je smartphone. Je ogen voelen niet goed, ze doen zeer. Af en toe komt er zelfs een stekende pijn voorbij. Je hebt gehoord over computerbrillen. Zou zo’n bril je kunnen helpen om het scherm duidelijker te zien en de pijn in je ogen te verlichten?
Het antwoord is ja. Een computerbril kan helpen om de belasting van vermoeide ogen achter een beeldscherm te verminderen, en ze kunnen ook het schadelijke blauwe licht van je scherm blokkeren of filteren. Want dat blauwe beeldschermlicht is hoogstwaarschijnlijk wat jouw pijn veroorzaakt.
Wat je je misschien niet realiseert, is hoe de schittering van blauw licht jouw zicht beïnvloedt. Blootstelling aan digitale schermen kan symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, droge ogen of wazig zien wanneer je overmatig en vaak zonder te pauzeren achter een scherm zit.
Het dragen van een computerbril en jezelf bewust worden van je schermtijd kan de symptomen flink doen afnemen die gepaard gaan met digitale vermoeidheid van de ogen, ook wel bekend als het computervisiesyndroom. In veel gevallen zal de last zelfs helemaal overgaan wanneer je maatregelen neemt.
Wat is digitale oogbelasting?
Symptomen van digitale vermoeidheid van de ogen zijn onder meer:
- wazig zien
- dubbel zien
- vermoeidheid van de ogen
- droge ogen
- geïrriteerde ogen
- rode ogen
- oogtrekkingen
- hoofdpijn
- nek- en schouderpijn
Waarschijnlijk heb je al enige tijd stevig het gevoel dat je weg moet van je beeldscherm, maar ja, die deadline van je werk, of die zoom-meeting, of die leuke online cursus die je waarschijnlijk verder gaat helpen…tja, lastig.
Hoe groot is het probleem?
Volgens onderzoek gebruikt ongeveer 80% van de bevolking meer dan twee uur per dag digitale apparaten, en geeft 59% aan symptomen van vermoeide ogen te ervaren.
Wat kwam er uit dit Amerikaanse onderzoek naar digitale oogvermoeidheid?
- 35% van de mensen meldt nek- en schouderpijn
- 32,4% meldt last te hebben van vermoeide ogen
- 27,9% meldt dat ze wazig zien
- 27,7% meldt hoofdpijn te hebben
- 27,2% meldt droge ogen te hebben
Wat is blauw licht?
Ons leven wordt steeds digitaler – hoe hebben we eigenlijk ooit zonder onze smartphone kunnen leven? Langdurig gebruik van digitale apparaten verhoogt echter onze blootstelling aan blauw licht, wat kan leiden tot pijnlijke ogen en zelfs slaapproblemen.
Blauw licht hoeft op zich niet per se slecht voor je zijn, net als blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon. Het is de overdaad die schaadt. De mens is er niet voor gebouwd om urenlang wezenloos naar een lichtgevend schermpje te staren, we hebben juist beweging, variatie en soms rust nodig.
Beeldschermlicht bevat een hogere dosis blauw licht dan daglicht, en dit veroorzaakt vrije radicalen in het oog. Dat zijn atomen die een klein deeltje (bijvoorbeeld een elektron) missen. Aangezien atomen zich graag herstellen naar een natuurlijke orde, gaan ze die ontbrekende deeltjes ergens anders proberen te vinden.
Die halen ze dan bijvoorbeeld weg uit gezonde netvliescellen, en dat kan pijn gaan doen. Het lichaam probeert direct de schade weer te herstellen, maar als de ‘stelende’ atomen de overhand krijgen boven het zelfherstellend vermogen van je lichaam, kan het echt problemen gaan geven.
Je kunt zelfs steken in je oog gaan voelen, omdat je lichaam je via pijnsignalen aan je verstand probeert te brengen dat er iets helemaal fout gaat zo.
Hoe kun je jezelf beschermen tegen de schadelijke effecten van blauw licht?
Er zijn een paar maatregelen die je vrijwel direct kunt nemen:
Neem pauzes van je apparaten. Volg de 20-20-20-regel om je risico op symptomen van digitale vermoeidheid van de ogen te verminderen. Wat houdt die regel in? Neem elke 20 minuten 20 seconden de tijd om 20 meter weg te kijken (bijvoorbeeld uit het raam).
Koop een blauwlicht filterende bril, oftewel een computerbril of beeldschermbril. Zo’n bril is speciaal ontworpen om vermoeide ogen te ondersteunen en schadelijk blauw licht te blokkeren.
Gebruik je apparaten niet vlak voor het slapengaan. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan blauw licht kan voorkomen dat je een goede nachtrust krijgt. Blauw licht verstoort immers ook de aanmaak van melatonine in je hersenen, en dit zogenaamde ”slaaphormoon” is onontbeerlijk om lekker te kunnen slapen.
Hoe werkt een computerbril?
Computerbrillen krijgen speciale lensbehandelingen die blauw licht blokkeren of filteren. Deze lenzen verminderen zo de hoeveelheid blauw licht die het oog binnenkomt, waardoor het werken op digitale schermen veiliger en prettiger voor de ogen is.
Voor maximaal kijkcomfort moeten de lenzen van je computerbril een antireflectiecoating (AR) hebben. AR-coating, ook wel antiverblindingsbehandeling genoemd, elimineert de reflecties van licht van de voor- en achterkant van je lenzen die vermoeide ogen kunnen veroorzaken.
Maar ook een kleuring van de glazen met bijv. een gele of oranje tint kan het probleem al flink verhelpen. Gekleurde glazen veranderen het blauwlicht uit je beeldscherm immers in een andere kleur voordat het je ogen binnenkomt, en dit paars- of grijsachtige licht veroorzaakt nauwelijks overlast voor je ogen.
Van zulke gekleurde brilen hebben wij er ook enkele in onze webshop, bijv. de 10 PM Sunset, de Hello Everyone en de Pantera.
Heb je een voorschrift nodig voor een computerbril?
Nee hoor, als je normaal geen speciale bril draagt, kun je een computerbril kopen zonder doktersrecept of tussenkomst van je opticien of andere specialist.
Enkele laatste tips om digitale oogvermoeidheid te verminderen? Ga rechtop achter je computer zitten, vergroot de lettergrootte op je scherm en verbeter de ergonomie van je werkstation om pijnlijke ogen en pijn in je rug en nek te verminderen.
Uiteraard kun je voor een goede (geteste) computerbril te allen tijde in onze webshop terecht.