Twee redenen waarom computerbrillen voor scholieren een goed idee kunnen zijn

Twee redenen waarom computerbrillen voor scholieren een goed idee zijn

Onderzoek heeft laten zien dat jongeren tegenwoordig gemiddeld de helft van de tijd dat ze wakker zijn doorbrengen achter een beeldscherm.

Het eerste wat ze doen als ze wakker worden is vaak hun mobiel checken, daarna volgen het smartboard en de computers op school, hun mobiel weer in de pauzes, ‘s middags de laptop voor huiswerk en ‘s avonds wordt de tijd dikwijls verdeeld over o.a. smart-tv’s, tablets, gaming-consoles en andere digitale apparaten.

De meeste moderne beeldschermen maken gebruik van LED-licht. Ook de verlichting in de slaapkamer, zoals lampen en de populaire strips op afstandsbediening, is vaak gebaseerd op LED-technologie.

Overbelasting voor de ogen

Al met al krijgen hun ogen zo een enorme hoeveelheid aan LED-licht te verwerken. LED-licht bevat een piek aan blauw licht. Blauw licht heeft een hele korte golflengte, waardoor het de ogen moeite kost om dit goed te verwerken.

Bij deze inspanning komen vrije radicalen vrij, die de ontbrekende (zuurstof-)atomen proberen aan te vullen door ze uit moleculen van netvliescellen te trekken. Oxidatieve stress heet dat.

Dit kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en concentratieverlies. Op den duur kan er zelfs retina-schade ontstaan.

Slaap

Daarnaast verstoort blauw licht de aanmaak van melatonine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor de slaap-waakcyclus. Wanneer we ons bevinden in een omgeving met veel blauw licht kan dit de hormoonproductie verstoren.

Hierdoor kunnen we moeilijker in slaap vallen en kan ook de kwaliteit van de slaap verminderen.

Slaap is een belangrijk aspect van onze gezondheid en welzijn. Het is een tijd waarin ons lichaam zich kan herstellen en onze geest kan rusten. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die de voordelen van een goede nachtrust ondersteunen:

  • Slaap helpt bij het herstellen van het lichaam. Tijdens de slaap wordt ons lichaam gereinigd van gifstoffen en worden beschadigde cellen vervangen. Dit kan bijdragen aan een betere immuunfunctie en een verminderd risico op ziekten.
  • Slaap helpt bij het reguleren van hormonen en stofwisseling. Onze hormonen, zoals insuline en groeihormonen, worden tijdens de slaap aangemaakt. Slaaptekort kan leiden tot een verstoorde hormonale balans en een verhoogd risico op obesitas en diabetes.
  • Slaap helpt bij het verbeteren van geheugen en cognitie. Tijdens de slaap worden informatie en ervaringen die we overdag hebben opgedaan, verwerkt en opgeslagen in ons geheugen. Slaaptekort kan leiden tot een verminderde concentratie, geheugenstoornissen en een verminderde leerprestatie.
  • Dit onderzoek van de American Psychological Association onderzocht de relatie tussen slaap en stress en ontdekte dat een goede nachtrust kan bijdragen aan een vermindering van stress- en angstniveaus.

Eenvoudige oplossing

Het goede nieuws is dat al deze problemen voorkomen en opgelost kunnen worden door het dragen van een simpele computerbril. Computerbrillen filteren die piek aan blauw licht uit het LED-beeldscherm, zodat er een beeld overblijft dat voor de ogen niet moeilijker te verwerken is dan andersoortige schermen of daglicht.

Wie naar computerbrillen googlet zal zien dat erkende opticiens zoals Pearl en Eyewish hun computerbrillen vaak voor meer dan honderd euro aanbieden.

Ons eigen onderzoek heeft aangetoond dat dit niet nodig is, een goede computerbril hoeft niet duurder te zijn dan een paar tientjes. Sterker nog, de computerbrillen van Eyewish die wij testten bleken vaak nauwelijks blauw licht tegen te houden.

De computerbrillen in onze shop houden gegarandeerd al het schadelijke blauwe licht tegen uit LED-beeldschermen dat verantwoordelijk is voor oog- en slaapproblemen. Daar staan wij voor.

Wie verstandig is, draagt zo vaak mogelijk bescherming tijdens de schermtijd. Een computerbril is daarbij het beste advies – voor jong én oud. Het algehele welzijn kan er baat bij hebben en toekomstige problemen kunnen ermee worden voorkomen.